Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. De sportfysiotherapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt. Hij begrijpt ook waarom sport belangrijk voor u is. Naast fanatieke sporters behandelt de sportfysiotherapeut ook kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van een therapie. De sportfysiotherapeut behandelt ook mensen die bijvoorbeeld een marathon willen lopen of aan sport willen gaan doen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Kortom, de sportfysiotherapeut voorziet u van advies op maat. 

Wat doet de sportfysiotherapeut?

De sportfysiotherapeut behandelt blessures aan alle spieren en gewrichten maar het meest aan knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op herstel van de blessure, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Tijdens het onderzoek kan hij bepalen of extra oefening of training nodig is om het ontstaan van een blessure juist te voorkómen. Eventueel kan de sportfysiotherapeut gebruik maken van echografisch onderzoek om zo de juiste diagnose te stellen en daarbij het behandelplan nog beter kan optimaliseren om zo binnen afzienbare tijd weer van de blessure af te raken.

Voor welke klachten is sportfysiotherapie geschikt?

  • sportblessures aan bijvoorbeeld knie, heup of schouder
  • sportgerelateerde klachten zoals verminderde coordinatie na blessure of trauma
  • preventie sportblessures

Verwijzing en vergoeding

Het is wettelijk bepaald dat u zonder verwijzing van uw arts naar een sportfysiotherapeut kunt. Toch hebben een aantal zorgverzekeraars in hun polisvoorwaarden opgenomen dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, het onderzoek en de behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.

Fysiotherapie (en haar specialisaties) is voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dit betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering. Het is raadzaam om na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor sportfysiotherapie in uw polis is opgenomen.