Shockwave

Shockwave therapie is een moderne en doeltreffende behandelmethode waarbij (chronische) pijn- en peesklachten met schokgolven verholpen worden. Deze therapie werd oorspronkelijk gebruikt bij het vergruizen van nierstenen. De laatste jaren wordt shockwave therapie ook bijzonder doeltreffend toegepast binnen de fysiotherapie.

De term ‘shockwave’ verwijst naar hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven dwars door een medium (water, lucht of een vaste stof) heen verplaatsen. In de moderne pijntherapie worden de helende eigenschappen van deze shockwave therapie toegepast voor de behandeling van pijnlijke zones. Shockwavetherapie versnelt het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren.

Shockwave is erg doeltreffend bij chronische pijn veroorzaakt door:

  • hielspoor
  • peesaandoeningen in schouder en heup (met of zonder verkalking)
  • chronische pijn aan de achillespees
  • jumpers knie
  • tenniselleboog
  • slijmbeursontstekingen

Fysiotherapie Middelburg is de enige praktijk in Zeeland die zowel over radiale als gefocusseerde shockwave beschikt.

 

De behandeling

De fysiotherapeut voert een onderzoek uit en stelt vast of de patiënt in aanmerking komt voor behandeling met shockwave therapie. Het pijngebied wordt gelokaliseerd en de pijnbron wordt achterhaald. Daarna wordt de pijnlijke plek behandeld met de behandelkop. Deze kop geeft krachtige trillingen af die het lichaam tot genezing aanzetten. In gemiddeld vier behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af. Het interval tussen twee behandelingen bedraagt 5 tot 9 dagen. Niet zelden zijn een of twee behandelingen van 5 minuten voldoende. Shockwave verhoogt de genezingskans tot wel 85 %. De behandeling is soms gevoelig, maar kan prima zonder verdoving plaatsvinden.

Kosten

Boven op het fysiotherapeutische consult wordt een bedrag van € 28,50 gerekend.