Denkspelletjes of beweging: wat is beter voor je hersenen?

Wist je dat fysieke activiteit en sporten meer positieve invloed heeft op jouw hersenen dan het doen van denkspelletjes?

Uit onderzoeken blijkt dat lichaamsbeweging, en dan met name aerobe training (het trainen van uithoudingsvermogen) een boost geeft aan de hersenen. Al langer is bekend dat sporten tal van gezondheidsvoordelen heeft, maar het blijkt ook dat lichaamseigen stoffen die de hersenen helpen gezond te blijven, nieuwe verbindingen te maken en zich aan te passen, in hoge concentratie worden aangetroffen bij mensen die regelmatig bewegen. Bij mensen die meer inactief zijn wordt juist een lage concentratie van deze stoffen gevonden, wat negatieve gevolgen zoals geheugenproblemen, angst en depressie met zich mee kan brengen. 

Zeker bij ouderen die moeite hebben met geheugen of andere cognitieve taken, zoals bij Alzheimer, kan lichaamsbeweging ervoor zorgen dat er een optimaal intern milieu in de hersenen gerealiseerd wordt en dat nieuwe verbindingen in de hersenen sneller aangelegd worden (zogenoemde plasticiteit). Dit effect blijft helaas uit bij het maken van denkspelletjes. Hoewel je kunt verbeteren in de specifieke taak die het spelletje je laat doen, vertaalt dit zich niet naar andere functies in de hersenen. 

Dus, wil je jouw hersenen optimaal fit en scherp houden? Kom dan in beweging! Weet je niet hoe, of gaat dit niet als vanzelf vanwege klachten? Maak dan een afspraak, wij helpen je graag op weg!