Fysiotherapie = massage?

Het masseren van spieren is al sinds de begindagen van de fysiotherapie een onderdeel van het arsenaal van de fysiotherapeut. Massage werd aanvankelijk vooral beschouwd als een remedie met genezende krachten, bedoeld om fysieke klachten te verlichten. Hierdoor staat voor veel mensen de fysiotherapeut nog altijd synoniem voor masseur. In de moderne fysiotherapie wordt massage echter anders benaderd. Hoewel een massage vaak een gevoel van ontspanning en tijdelijke verlichting van pijn kan bieden, tonen verschillende onderzoeken aan dat de 'geneeskrachtige' werking ervan beperkt is.

Het is daarom belangrijk om realistisch te zijn over de impact van een massage op het oplossen van problemen met het bewegingsapparaat. Een fysiotherapeutische massage kan dan ook niet gezien worden als een alleenstaande oplossing, de essentie van fysiotherapie gaat verder dan dat. In plaats daarvan kan het een onderdeel zijn van een uitgebreid behandelplan, dat gericht is op het herstel en de verbetering van de mobiliteit en functionaliteit van het lichaam. Dit wordt mede bereikt door gerichte oefeningen en adviezen die specifiek zijn afgestemd op de individuele behoeften en conditie van jou als cliënt. Het is daarbij ook belangrijk om te kijken naar het activiteitenniveau en dit af te stemmen op eventuele (tijdelijke) beperkingen. Door naar dit geheel te kijken en daar actief mee aan de slag te gaan kom je uiteindelijk weer makkelijker vooruit in het dagelijks leven.

Massage kan dus een onderdeel zijn van een breder behandelplan, maar het is niet de enige of meest doorslaggevende factor. Het is juist het actief werken aan het herstel van functies, en het juist omgaan met de klachten, die de sleutel vormen tot langdurige verbetering en herstel. Bij Fysiotherapie Middelburg - Goes ondersteunen we jou graag om tot verbetering te komen met deze actieve aanpak. Loop je rond met klachten? Maak een afspraak en we kijken samen naar wat we voor jou kunnen betekenen!