Wat is COVID-19 revalidatie?

Heb je corona gehad en is je spierkracht erg verzwakt of heb je langdurige coronaklachten als kortademigheid en vermoeidheid? Onze fysiotherapeuten kunnen je hierbij helpen. Revalidatie van COVID-19 bestaat uit het verbeteren van de spierkracht en conditie en bijvoorbeeld het verminderen van vermoeidheid. Soms is het nodig om meerdere disciplines in te schakelen zoals een ergotherapeut of logopedist. 

Wat doet de fysiotherapeut?

Samen met de fysiotherapeut wordt in kaart gebracht waar u tegenaan loopt in het dagelijks leven vanwege de klachten. Wij zullen dan samen met u een behandelplan bespreken om de fysieke belastbaarheid op een verantwoorde manier te verhogen zodat we symptomen kunnen verminderen. Ook zou het kunnen dat de fysiotherapeut u gerichte ademhalingsoefeningen meegeeft om de zuurstofopname te verbeteren.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

  • Verminderde spierkracht
  • Verminderde conditie
  • Vermoeidheid

Verwijzing en vergoeding

De huisarts of medisch specialist geeft een verwijzing voor paramedische herstelzorg als hij vaststelt dat een patiënt deze zorg nodig heeft. Voor paramedische herstelzorg  geldt dat er een periode van maximaal 6 maanden mag zitten tussen het einde van het acute infectiestadium van de COVID-19 en het moment van verwijzing. Na verwijzing moet de 1e behandelsessie binnen 1 maand plaatsvinden.

Paramedische herstelzorg wordt vergoed vanaf de 1e behandeling. Wel geldt het eigen risico. Paramedische behandelingen die voor 18 juli 2020 zijn gegeven, worden niet vergoed onder deze regeling.

Er geldt een maximum van 50 behandelingen fysiotherapie.